Voleu assaborir els productes de la terra en el mateix lloc on es produeixen? Aprofiteu aquest pont de desembre per gaudir dels sabors de sempre a Ullastrell
La vila d’Ullastrell és coneguda com el rebost del Vallès. Això és degut al fet que aquest municipi del Vallès Occidental manté ben viva l’elaboració de productes artesans i de proximitat, nascuts de la terra i cultivats pels nostres pagesos. A banda de tastar una gran varietat dels productes més autèntics; aquest pont de desembre, podreu viure una experiència única: veure com s’elaboren aquests aliments als cellers, les granges i els forns d’aquest municipi.
Així doncs, si visiteu el Forn Anglada - Cal Forner, podreu descobrir el procés d’elaboració artesanal d’un dels senyals d’identitat d’aquesta vila: els xaumets, unes delicioses galetes, elaborades a base de mantega, sucre, crema de llet i farina amb forma de divertides cares. Als forns d’Ullastrell, també podreu assaborir l’autèntic pa de pagès cuit amb llenya, que s’ha convertit en un dels principals reclams d’aquesta vila; doncs, està fet de manera totalment artesanal i amb fermentació natural. També, podeu aprofitar per visitar el Celler de Can Morral del Molí, on encara es produeix l’oli ecològic de forma artesanal a partir de les nostres varietats d’olives autòctones: les becarudes i també, les arbequines. Però, a banda de fer tastets d’oli, també podreu assaborir unes llaminadures ben originals, fetes amb oli ullastrellenc.
Els làctics també s’elaboren de forma artesanal a la granja Núria d’Ullastrell. Aquí podreu assaborir el formatge Cendrat d’Ullastrell, elaborat només amb llet de cabra, semicurat i madurat durant dos mesos en caves naturals. Es tracta d’un formatge de gran personalitat que es caracteritza per estar envoltat per una escorça de cendra. I això no és tot, aquí també s’elabora el mató, recuit i tendal, també produïts amb llet de cabra, ideals per posar-los a les amanides o a les postres.
Si sou amants dels vins i licors, res millor que visitar el Celler d’Ullastrell, on podreu degustar i veure de primera mà, el procés d’elaboració de la mistela, un vi dolç semifermentat, elaborat amb raïm blanc de la varietat xarel·lo, ideal per acompanyar pastissos, postres i alguns formatges; el vermut, elaborat a partir de vins rancis macerats durant un any amb herbes aromàtiques, espècies i fruita, dins bótes de fusta de castanyer i molt apreciat per fer l’aperitiu i també el vi ranci, un licor sec tradicional que, un cop envellit, adquireix el color d’or vell i que també és conegut com a vi bo o vi de pair. Aquí, també podeu tastar llaminadures artesanes i naturals fetes amb cava o vi negre.
I això no s’acaba aquí. A la nostra vila, també podreu omplir el vostre cistell amb altres exquisits productes de la terra com: els calçots, les cireres, les fruites i hortalisses, la mel d’Ullastrell, els tomàquets, les verdures -com les nostres exquisides faves-, les ametlles i avellanes torrades, els bulls farcits amb molts gustos diferents: bolets, espinacs, formatges, escalivada, melmelada de tomàquet i rotlle de cabra…; les nostres coques de brioix, 100% tradicionals, elaborades seguint la recepta de l’avi Josep amb ingredients de primera qualitat com: l’ametlla, els pinyons, la fruita i la crema, entre molts d’altres.
Aquests dies de pont, veniu a Ullastrell i aprofiteu per tastar en família els sabors de sempre. Us encantaran!
En aquest enllaç, podeu trobar tots els productes 100% d’Ullastrell.