Una de les hipòtesis més acceptades és la que afirma que el topònim d’Ullastrell prové d’Ullastre, l’olivera salvatge. Aquesta olivera ha estat domesticada i treballada pels pagesos d’Ullastrell durant centenars d’anys, i la producció d’oli al nostre poble, ha esdevingut una de les poques tradicions agrícoles que encara es mantenen arrelades avui dia.
Aquest tipus d'olivera es molt freqüent als horts d'Ullastrell.
Són molts els pagesos i productors locals que aconsegueixen cuidar i mimar les oliveres, any rere any, per tal d’extreure aquest preuat i apreciat suc que omple i dona gust als nostres àpats diàriament. Ells saben i coneixen la duresa i la cruesa d’aquesta empresa. I al mateix temps, som molts els que desconeixem el procés de producció i creació d’aquest or líquid: quins tipus d’oli hi ha? Quines són les especies d’oliva pròpies? què és l’oli Becarut? com funciona un molí? En tenim un a Ullastrell?
Per respondre a aquestes preguntes i per tota la gent que conserva l’art de fer oli, des dels pagesos fins al moliner, volem dedicar aquesta setmana a l’Oli, un art milenari que a Ullastrell volem apendre, conservar i respectar. Us animem doncs a participar de totes les activitats programades durant aquesta setmana i disfruteu moltíssim de la 1era Festa de l’Oli d’Ullastrell.
Aquí teniu la programació de totes les activitats relacionades amb la festa:
L’Escola Serralavella també participa!
Durant la setmana del 16 al 20 de gener, tots els nens i nenes de l’escola Serralavella han estat visitant el Molí de l’Oli del Celler d’Ullastrell. Han pogut conèixer una mica més la cultura de l’oli i de les tradicions i valors agrícoles del nostre poble. Agraïr des d’aquí la feina feta pel Sr. Cinto Puig i per l’equip Directiu i docent de la nostra escola!
Us hi esperem!