Com s’elabora el mató, l’oli o el vermut?

Divendres, 11 de novembre de 2016

A Ullastrell tindràs  l’oportunitat de tastar i veure el procés de producció artesanal dels productes més típics de la nostra gastronomia

Ullastrell, situat a la comarca del Vallès Occidental, compta amb una llarga tradició agrícola. Per això, si veniu a visitar-nos, podreu gaudir de molts productes artesans i de proximitat, nascuts de la terra i elaborats pels nostres pagesos. Però no únicament podreu tastar autèntiques joies gastronòmiques, sinó que també tindreu l’oportunitat de veure com s’elaboren aquests aliments, visitant els cellers, les granges i els forns d’aquest municipi.

Voleu saber com i a on s’elaboren els productes gastronòmics més típics d’Ullastrell? En primer lloc, esmentarem un dels més dolços: els xaumets, un senyal d’identitat de la vila. Es tracta de galetes elaborades a base de mantega, sucre, crema de llet i farina amb forma de divertides cares. La família de galetes: Xaumet, Xaumeta i Xaumito tenen molta història, doncs, s’elaboren des de l’any 1875. Si voleu tastar-les i veure el seu procés de producció artesanal, us recomanem una visita al Forn Anglada - Cal Forner, un obrador amb més de 140 anys d’activitat ininterrompuda, fundat per Bartomeu Angalda Font.

En aquesta línia, no podem deixar de banda un dels productes més emblemàtics d’Ullastrell: l’oli d’oliva. De fet, el nom d’aquesta vila significa olivera salvatge. A aquest municipi vallesà, es continua produint un oli ecològic, mantenint el paisatge agrari, l'espai natural i els conreus tradicionals. La varietat més típica és l’oliva becaruda. La majoria de les oliveres d’aquesta varietat són centenàries. Aquest arbre se solia plantar als marges de les vinyes, el conreu més comú, antigament, a aquesta comarca. L’extracció de l’oli verge extra es processa de manera artesanal al molí d’Ullastrell, la qual cosa, permet assaborir tota la seva essència. Aprofiteu doncs, per visitar el Celler de Can Morral del Molí, on mentre passegeu entre oliveres de becaruda i vinyes velles de varietats autòctones, podreu fer tastos tant d’olis com de vins.

Altra varietat d’oli que es cultiva a Ullastrell en menor proporció és l’oli d’arbequina. Aquesta olivera fa olives petites, molt resistents al fred, amb les quals es produeix un oli molt apreciat. La Cooperativa d’Ullastrell compta amb un molí que elabora l’oli d’arbequina suau, fi, de gust dolç i afruitat. Té la peculiaritat que l’extracció es fa amb cofins i premsa lenta. D’aquesta manera, l’oli que s’obté no es crema. S’elabora des del mes de novembre fins al febrer i la producció és limitada. Si tampoc us voleu perdre el procés d’extracció d’oli d’aquesta varietat, haureu d’anar de nou, al Celler d’Ullastrell.

Els làctics també s’elaboren de forma artesanal a la granja Núria d’Ullastrell. Aquí podreu assaborir el formatge Cendrat d’Ullastrell, elaborat només amb llet de cabra, semicurat i madurat durant dos mesos en caves naturals. Es tracta d’un formatge de gran personalitat que es caracteritza per estar envoltat per una escorça de cendra. I això no és tot, aquí també s’elabora el mató, recuit i tendal, també produït amb llet de cabra. Es tracta d’un làctic fresc ideal per posar-lo a les amanides o a les postres.

Finalment, al Celler d’Ullastrell, també podreu degustar i veure de primera mà, el procés d’elaboració de la mistela, un vi dolç semifermentat, elaborat amb raïm blanc de la varietat xarel·lo, ideal per acompanyar pastissos, postres i alguns formatges; el vermut, elaborat a partir de vins rancis macerats durant un any amb herbes aromàtiques, espècies i fruita, dins bótes de fusta de castanyer i molt apreciat per fer l’aperitiu i també el vi ranci, un licor sec tradicional que, un cop envellit, adquireix el color d’or vell i que també és conegut com a vi bo o vi de pair.

Coneixeu i tasteu els productes més artesanals i de la terra a Ullastrell. Us hi esperem!

Darrera actualització: 11.11.2016 | 08:35