La ja consolidada Fira de l'Oli i l'olivera becaruda d'Ullastrell arriba a la seva 13ª edició amb novetats i carregada d'activitats.
Diumenge 26 de gener de 2025 de 10h a 16h, el c/ Serra i Plaça Joan Montmany d'Ullastrell s'omplirà de productors locals i convidats amb una gran varietat de productes relacionats amb l'oli i derivats de l'oliva. Els acompanyaran també paradistes d'alimentació i oferta gastronòmica variada per poder dinar i aprofitar la fira fins al final. Més d'una trentena de paradistes doncs oferiran el bo i millor del seu producte, i gaudirem d'un munt d'activitats que amenitzaran la jornada.
Un cop començada la fira (10h), el públic podrà trobar, tot badant per les parades, l'exposició sobre el Parc rural de Montserrat per conèixer-lo una mica millor i podrà visitar l'interior de l'antic Celler vitivinícola d'Ullastrell de la pròpia Plaça Joan Montmany. A la mateixa plaça, centre neuràlgic de la Fira, hi haurà servei de bar, botifarra i calçots de la mà de l'entitat local Els Diables d'Ullastrell i Escudellada amb foc a terra a càrrec de la Colla de Geganters d'Ullastrell.
A partir de les 11h, a la Plaça Lluís Companys hi trobarem l'entitat local Els Festucs que promourà la participació de petits i grans al tradicional Concurs de llançament de pinyol d'oliva, un repte per qui vulgui desafiar la física i demostrar que el pot tirar el més lluny possible, amb premi garantit. De 11 a 14h a la mateixa plaça, la companyia d'arts de carrer Tombs creatius arriba a Ullastrell per oferir la seva proposta artística El viatge, una invitació a entrar en una caravana on s’hi amaga un aparell únic manegat per un mecànic peculiar per fer un viatge: una experiència única, intransferible, tan curta com intensa i que deixa al cor de cadascú un secret per guardar.
Enguany s'allarga la presència d'activitat fins davant l'Ajuntament d'Ullastrell, on hi tindrà lloc a les 12h l'espectacle infantil a càrrec de la companyia Bufanúvols que faran ballar i gaudir a criatures i adults.
Al migdia (13.30h) serà el torn de fer públic els Premis del Concurs de tast popular d'olis de productors locals d'Ullastrell, que haurà tingut lloc el divendres 24 de gener al vespre, sabent a quin oli i productor atorga el públic el millor gust i qualitat per aquesta edició 2025.
Culminarem la Fira amb el duet musical Casi ná, format per Anna Egea i Pepe Núñez, que ens faran gaudir de l'àpat escollit acompanyats d'un estil musical únic que barreja la rumba amb el flamenc i el blues més americà.
Com és habitual l'Associació de Productors d'Oli d'Ullastrell serà present a la fira amb la seva pròpia parada per explicar el potent projecte d'impulsar i posar en valor l'oliva becaruda, que és la varietat autòctona d'Ullastrell. Projecte que fa uns anys que han posat en marxa aquest grup de productors. L'oli becarut és apreciat per cuiners i especialistes.
Els dies previs a la Fira s'escalfarà motors amb activitats ben variades per a tothom:
El diumenge 19 de gener de 10 a 13h serà el torn pels productors locals i de fora d'Ullastrell, que vulguin endinsar-se en la Poda de l'olivera en formació d'oliveres joves, de la mà de l'agricultor lleidatà Josep Ramon Mateu Freixinet. Una jornada tècnica gratuïta, impulsada per l'Associació de Productors d'Oli d'Ullastrell i amb el suport de per la PATT (ruralcat) i l'Ajuntament d'Ullastrell, que tindrà el seu punt de trobada a les 9:30h a Casal Cultural d'Ullastrell per dirigir-nos junts a la ubicació exterior dels rodals per fer la sessió de forma pràctica. La inscripció ja és oberta a través del següent enllaç: https://n9.cl/avwcde
El divendres 24 de gener a les 20h serà el dia de la inauguració oficial de la Fira, amb la benvinguda del Sr. Jaume Puig, alcalde d'Ullastrell i President del Parc rural de Montserrat, i la Taula rodona "Viure de la terra", que comptarà amb la presència de l'Hble. Sr. Josep Huguet, polític català, exconseller de Comerç, Turisme i Consum de la Generalitat de Catalunya, i Enric Simó i Elena Simó de Els Campaners, productors d'oli local i horta. La Taula rodona comptarà, com a moderador, amb el Regidor de Promoció econòmica de l'Ajuntament d'Ullastrell Guillem Anglada. La inauguració comptarà amb l'habitual Concurs Popular de Tast d'olis d'Ullastrell en el qual es convida a tothom a dir-hi la seva a la butlleta de votació que es posa a l'abast del públic, el resultat del qual se sabrà el diumenge 26 a les 13:30h a la Fira. Tot acompanyat d'un piscolabis ofert pel Cal Tercet i amb posterior sessió musical.
El dissabte 25 de gener es du a terme una passejada històrica pels rodals d'Ullastrell per conèixer els secrets que amaguen les oliveres centenàries, sobretot la varietat autòctona d'Ullastrell, la Becaruda, que es plantava als marges de les antigues vinyes i horts. L'activitat està promoguda per l'Associació de Productors d'Oli d'Ullastrell i el Grup de muntanya.
Esperem doncs que tothom pugui gaudir d'aquesta àmplia oferta i sobretot que estigui a punt per gaudir del bon oli.
Us hi esperem!