11a edició de la Fira de l'Oli i l'Oliva a Ullastrell
El diumenge 29 de gener se celebrarà la 11a edició de la Fira de l'Oli i l'Oliva d'Ullastrell, comptarem amb prop d'una trentena de parades de productes relacionats amb l'oli d'oliva, entre ells una gran quantitat de productors d'oli d'Ullastrell.
Tindrà lloc al llarg del carrer Serra i a la plaça Joan Montmany de 10 h a 15 h i els visitants podran gaudir tant de parades especialitzades en l'oli d'oliva i d'una sèrie de productes de la terra com vins, verdures, hortalisses i embotits, entre d'altres, com d'activitats variades per a tots els públics que es detallen a continuació.
Enguany la fira incorpora una Scape Box relacionada amb l'oli d'oliva així com una exposició sobre el Parc Rural de Montserrat.
Per gaudir de la Fira amb l'estómac ple, els visitants podran menjar escudella de la mà de l'entitat local els Geganters d'Ullastrell i també s'oferiran calçots i servei de bar, gràcies a la iniciativa dels Festucs i els Diables d'Ullastrell. A partir de les 11 h durà a terme l'emblemàtic Concurs de Llançament de Pinyols d'Oliva en el qual es premiarà per categoria femenina, masculina i infantils.
A les 12 h els més petits podran gaudir d'una actuació portada a terme pel compositor i animador infantil Jaume Barri, i a les 14.00 h actuació de Two Much Covers per acompanyar vermuts i dinars.
El Concurs Popular de tast d'Oli d'Ullastrell, que enguany arriba a la seva setena edició, tindrà lloc el divendres 27 de gener al Celler d'Ullastrell, edifici històric de passat vinícola i que ara és propietat de l'Ajuntament. Previ al concurs donaran la benvinguda Jaume Puig, Alcalde d'Ullastrell i Miquel Solà, President del parc Rural de Montserrat i Alcalde de Collbató. El Premi al Millor oli local 2023 es farà públic el diumenge 29 a les 13.30 h a la Pl. Joan Montmany.
A més el dijous 26 de gener es portaran a terme dos altres activitats. Per una banda, una jornada tècnica coorganitzada amb el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural sobre un tast d'oli becarut en comparació amb la resta de varietats locals. I, per altra banda, un taller de confecció d'espelmes amb oli reciclat.
Aquest esdeveniment serveix d'aparador de l'oli d'Ullastrell i dels seus productors i és motiu de trobada tant d'entitats com de persones que aprecien el valor dels productes de proximitat. A Ullastrell tenim una varietat autòctona anomenada becaruda que prové d'oliveres centenàries i s'erigeix en un oli molt apreciat pels grans gurmets gràcies al seu gust característic, intens amb una suau amargor. Els productors locals des de l'any 2011 l'han valorat potencialment i la fira és una bona ocasió per donar-la a conèixer al públic visitant.
Els escassos arbres d'aquesta varietat i la baixa producció havien fet que l'oli becaruda quedés gairebé en l'oblit, d'aquí va sorgir una dita "becarut, poc i brut", però l'empenta i iniciativa de productors i xefs de la zona, disposats a valorar els productes locals, va proporcionar la recuperació del patrimoni agrícola amb un procés d'elaboració curós, oferint un producte estrella. La dita va passar a ser "el becarut és collonut", frase insigne de les samarretes que l'entitat de l'Associació de Productors d'Oli d'Ullastrell va impulsar com una acció més per difondre aquesta preuada varietat d'Oliva.
Ajuntament d'Ullastrell