Esplai fa un Intercanvi amb Brasil

Dilluns, 6 d'abril de 2009 a les 00:00
L'esplai 100 bambes, organitza vàries activitats per acollir a l'associació Ciranda, ONG d'algunes associacions de Brasil.

L'Associació Ciranda és una ONG que recolza projectes socioeducatius d'algunes associacions de Brasil que treballen amb infants d'alt risc social. Un dels projectes que tenim conjunts amb aquestes associacions és l'intercanvi d'educadors de Brasil. Aquest any es va proposar que les persones que lideren aquestes associacions poguessin viatjar a Catalunya per conèixer la nostra cultura i els nostres projectes socioeducatius. Van estar visitant esplais, escoles, entitats i ONG que són agents socials de la nostra societat, així com també serveis que ofereixen les nostres administracions públiques: Serveis Socials, centres penitenciaris, etc. L'objectiu d'aquest intercanvi era ampliar la formació i coneixements a partir de l'intercanvi d'experiències per tal d'enriquir-nos tots plegats i així també difondre quina és la tasca que estan desenvolupant a Brasil.

 

Des de l'esplai vam valorar, com una oportunitat única, tenir aquest col·lectiu d'educadors  brasilers entre nosaltres pel sol fet de ser un intercanvi de cultures que tant enriqueixen sempre les persones. Van venir el dia 31 de gener, i com que un dels nostres objectius era mostrar-los en forma de resum la feina que fem des de l'esplai vam pensar de fer una gimcana que acomplia els objectius de conèixer el poble i les activitats que fem a l'esplai. En vam anomenar "La gimcana de la felicitat" ja que una de les finalitats de l'esplai és contribuir perquè els infants siguin feliços. En la gimcana s'aconseguien els 4 ingredients per a ser feliç i al final vam cantar i ballar tots junts "La cançó de la Felicitat" i cançons brasileres.

 

Al migdia vam anar a la sala d'exposicions i vam dinar tots junts: brasilers, nens, monitors/es i mares/pares. Tot el menjar era i estava cuinat amb la col·laboració de Cal Taiet com el fan al Brasil. En acabar, vam recollir les taules, i mentre els nens jugaven a fora, els brasilers ens van explicar de quina part de Brasil venien, amb quin tipus de joves treballaven i quines activitats feien.

 

Aquella mateixa tarda, de 17 a 19h, es va fer un partit de futbol, BRASILERS vs. ULLASTRELL, en el qual hi van participar set dels catorze brasilers i set d'Ullastrell, entre ells hi havia algun pare de l'Esplai. Va ser un partit amistós però molt emocionant perquè tenien moltes ganes de jugar. L'afició va venir preparada amb tambors, panderetes, animació... Per sorpresa de tots, van guanyar els catalans, cosa que va fer retreure una revenja durant tota la setmana per part dels brasilers. Van quedar 7 a 3, guanyadors els catalans!

 

El dimecres 4 de Febrer a les 18 hores, es va organitzar una classe de capoeira on van participar-hi 5 dels brasilers, un d'ells és el Claudinho, que és mestre de capoeira. En total hi van assistir unes 50 persones, des dels joves d'Ullastrell fins a gent sòcia de Ciranda. Va ser una activitat que va agradar molt ja que el Mestre Claudinho va crear unes dinàmiques que va fer que tothom participés sense vergonya.

 

La capoeira és una dansa afro-brasilera. Va sorgir dels esclaus africans qui, amagats entre coves, van inventar-se aquesta sèrie de moviments per no estar tot el dia quiet. En la capoeira s'utilitzen instruments com el berimbao, el pandero, el djembé... Actualment la capoeira, al Brasil sobretot, està sent una eina de resgat cultural per a moltes persones, a més de ser una activitat socioeducativa per molts joves que tenen un entorn molt complicat i la capoeira els ensenya noves vies de vida.

 

A continuació us mostrem unes fotos que reflecteixen algunes de les activitats de l'intercanvi, i aprofitem l'ocasió per agrair la participació i col·laboració de tots els infants i joves, les famílies de l'esplai, als ullastrellencs i ullastrellenques que van participar de les activitats, i a l'Ajuntament pel seu suport. Moltes gràcies!

Darrera actualització: 19.09.2016 | 11:45

Imatges

Activitat de Capoeira 2